top of page

Ako si zjednodušiť vianočné pečenie: tipy pre zaneprázdnených (ale ambicióznych)

  • Writer: Pečiem, aj keď to neviem
    Pečiem, aj keď to neviem
  • Nov 4
  • 2 minút čítania



Pečiete každý rok, ale aj tak nikdy nestíhate? Máte veľké plány, ale len dva poháre trpezlivosti a nula času?

Vitajte v klube.


Tu je pár tipov, ktoré vám pomôžu prežiť vianočné pečenie bez paniky, a možno aj s úsmevom.







1. Vždy majte plán


Plánovanie znie nudne, ale keď si v polovici pečenia uvedomíte, že nemáte krém, cukor alebo ani len silu na ďalší plech, budete si zaň vďační. Sadnite si (s kávou, alebo vínom) a napíšte si čo chcete piecť, koľko a kedy. Porozmýšľajte, čo sa dá pripraviť skôr. Potom si každý recept rozdeľte na etapy:

  • nákup surovín

  • príprava ciest a krémov

  • pečenie

  • zdobenie

  • skladovanie

Následne si poznačte do kalendára, čo budete robiť, kedy, a koľko. A čo je najdôležitejšie, nezabudnite na pauzu pre seba.







2. Mraznička je Vaša tajná cukrárska zbraň


Mraznička je Vaša najlepšia kamarátka. Bez žartov.

Veľa vecí sa dá upiecť alebo pripraviť vopred a bez problémov zmraziť. Budete si ďakovať, keď ich len vytiahnete a nemusíte začínať od nuly.


Čo všetko sa dá zamraziť?

  • korpusy (zabaľ ich do potravinovej fólie a alobalu)

  • surové cesto na sušienky - môžeš si ho rovno aj vykrojiť, a potom len hodiť na plech

  • upečené sušienky

  • cupcakes, zdobené aj nezdobené

  • muffiny

  • maslové krémy

  • ganáž

Väčsina týchto výrobkov vydrží v mrazničke pri správnom zabalení 2 mesiace.







3. Nepečte všetko od nuly


Áno, domáce pečienie má svoje čaro. Ale čaro spánku je niekedy silnejšie. Ak vám chýba čas alebo nieste úplne cukrársky ninja, je v poriadku siahnuť po hotových základoch. Načo vážiť, miesiť a sledovať rúru, keď si môžete zvoliť istotu?


Skúste:


Namiesto trápenia sa s mixérom sa môžete sústrediť na zdobenie, balenie, alebo na to, aby ste si konečne sadli s lineckou sušienkou a vianočným punčom.







4. Zdobte jednoducho, ale efektne


Zdobenie nemusí byť zložité, aby bolo krásne. Stačí pár drobností a vaše zákusky môžu vyzerať ako z výkladu. Nemusíte modelovať postavičky z fondánu, alebo temperovať čokoládu na čokoládové ozdoby.


Vecičky, ktoré zachránia každý dezert:







5. Nehrajte sa na perkfecionistku


Vždy sa niečo pokazí. Vždy. Niekedy praskne poleva. Niečo zabudnete kúpiť. A niekedy len jednoducho nebudete vládať.

To je normálne. Možno neurobíte 8 druhov zákuskov, ale tie 3 spravíte v pohode. Možno tá torta nebude mať 4 vrstvy, ale bude mať chuť, ktorú ľudia milujú.

Cieľom nie je dokonalosť.








Pečenie môže byť oddych. Alebo radosť. Alebo aspoň chvíľa ticha s krémom vo vlasoch a rukami od škorice.

Tak si to tento rok spravte podľa seba. Pomaly, rýchlo, so slúchadlami alebo s deťmi za zásterou. Či pečiete 12 druhov, alebo len jeden plech, hlavne nech vám z toho nie je do plaču.

Veselé (a chutné) Vianoce.


Nech sa Vám v kuchyni ľahko čaruje,


tím Pečiem, aj keď to neviem


Komentáre


bottom of page